Publicering – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Biblioteket > Forskningsdokumentation > Publicering

Valg af tidsskrift og forlag til at publicere i

Når man skal vælge en publiceringskanal – tidsskrift og forlag – er det vigtigt, at man vælger med omhu og aldrig går på kompromis med kvalitet, impact og troværdighed. Legitime publiceringskanaler varierer i impact og kvalitet og man skal altid vælge det optimale, hvor det er muligt. Troværdigheden i publicering skal man altid tage hensyn til da der, ligesom på mange andre områder, er opstået et marked for fup tidsskrifter og forlag, som forsøger at tjener penge på forskningspublicering.

Inden der vælges publiceringskanal, skal man altid og nøje undersøge de publiceringskanaler, man har valgt, inden de kontaktes. Brug nedenstående checkliste og de efterfølgende links som hjælp:

1.Undersøg om tidsskrifterne indexeres i WoS og/eller Scopus:
Både WoS og Scopus har stringente udvælgelsesprocedurer for de tidsskrifter, som de indekserer, men være altid forsigtig, især med nye tidsskrifter eller tidsskrifter man ikke kender.

Søgning:
I WoS gå til Advanced search og skriv i søgefelt: so=[tidsskriftets titel]
I Scopus gå til Advanced search og skriv i søgefelt: SRCTITLE([tidsskriftets titel])

I både WoS og Scopus kan man undersøge artiklerne medtaget i tidsskriftet nærmere, f.eks. hvilke institutioner, lande og personer har udgivet i tidsskriftet.

2.Vurder tidsskrifternes hjemmesider:
Brug Google til at finde tidsskrifternes og forlagenes hjemmesider

Lav en hurtig vurdering af hjemmesiden: Virker hjemmesiden  troværdig og professionel? Hvem er redaktør(er)? Hvor er de ansat? Hvad er deres e-mail? Hvordan foretages peer-review? Findes der en liste over reviewers? Hvor er de ansat? Åbn er par af de seneste artikler, hvis de er tilgængelig online, og vurderer deres videnskabelige niveau.

3.Undersøg i CURIS om andre på KU har publiceret i tidsskriftet:
Hvis andre på KU har publiceret i et tidsskrift, kan forfatterne kontaktes for at høre om deres erfaringer.

4.Open Access:

Hvis man er underlagt krav om Open Access, hvor der skal betales for publicering af den enkelte artikel, er der grund til at være ekstra varsomt ved valg af publiceringskanal. Open Access publicering har desværre medført oprettelse af fup tidsskrifter og forlag, uden videnskabelige indhold eller kvalitetskontrol og kun med det formål at narre penge fra uforsigtige forfattere.  

Der findes mange Open Access tidsskrifter som, hvad angår kvalitet og impact, er på højde med tidsskrifter som eksisterer via traditionelle abonnementer. Omvendt har det også vist sig, at der findes tidsskrifter, som udgives af anerkendte forlag, men med f.eks. utilstrækkelige peer review processer og manglende kvalitetskontrol.

5.Notér tidsskriftets rankings:
Undervejs kan man notere tidskrifternes rankings, men brug aldrig rankings, du ikke kender. De kendte tidsskriftrankings er: Impact Factor, SJR, SNIP, IPP.

WoS/Impact Factor: Søg tidsskriftet i Journal Citation Reports
Scopus/SJR: I Scopus klik på ”Analyze search results” fra listen over artikler i tidsskriftet

NB:
Sammenlign aldrig tidsskriftrankings på tværs af forskningsområder.
Forskellige tidsskriftrankings (f.eks. IF, SNIP, SJR og IPP) kan ikke sammenlignes med hinanden.
Tidsskriftrankings kan ikke anvendes til vurdering af personer, som udgiver i et tidsskrift eller til vurdering af enkelte artikler, som er udgivet i et tidsskrift.

Man er altid velkommen til at sende titlen på et tidsskrift, som man overvejer at publicere i, til SCIENCE Forskningsdokumentation, og vi vil være behjælpelig med at undersøge tidsskriftet.

Kontakt: Adrian Price: ap@science.ku.dk

Nyttige links:

En meget detaljeret gennemgang af hvordan vurdering af publiceringskanaler kan gennemføres:

Web of Science (WoS)
Journal Citation Reports (Impact Factor)
Scopus (inkl. SJR, SNIP, IPP)